Därför översätter vi till arabiska, SD

I förra veckan upptäcktes ett förargligt fel i en ny informationsbroschyr från Fritids- och kulturförvaltningen. Den arabiska översättningen hade tyvärr hanterats fel i layout och sättning på tryckeriet. Detta väckte viss medieuppmärksamhet. Jag har vid ett tidigare tillfälle reservationslöst bett om ursäkt för misstaget. Det ska förhoppningsvis inte upprepas igen.

Jag noterar dock att Sverigedemokraterna i Landskrona gärna gör politik av det hela. Det står dem givetvis fritt att göra så.

image

Däremot förklarar jag gärna varför vi har översättningar på olika språk i broschyren. För att det, trots att det är fullt rimligt att svenska ska vara normerande och att målet är att alla givetvis ska kunna förstå, tala, läsa, skriva och göra sig förstådd på svenska, inte alltid är så. Det kan finnas olika anledningar till detta – inte minst att det är betydligt svårare att lära sig språk ju äldre man blir.

Men – ur ett integrationsperspektiv är språket nyckeln till det samhälle man verkar i. Det gäller inte minst ens ursprungsspråk. Om barriärer och trösklar ska sänkas, kan det finnas en poäng med att vi som kommun faktiskt informerar om vår verksamhet så att nyanlända kommuninvånare vet vilket utbud som finns. Då kan man också bli mer motiverad att lära sig svenska. Att komma ut i samhället och delta i en stads kulturutbud kan vara en sådan integrationsfrämjande åtgärd.

I andra fall är det svenska språket inte nödvändigt överhuvudtaget – vad gäller den nu pågående Fotofestivalen krävs det inte svenskkunskaper för att kunna ta del av det visuella programinnehållet med fotografier. Men då ska man också känna till att festivalen överhuvudtaget pågår, och känna sig välkommen.

Därför har vi översättningar i vårt informationsmaterial. Det är rätt, riktigt och bra.

Avslutningsvis kan det vara på sin plats att peka på en annan organisation och myndighet som använder sig av arabisk skrift i sin kommunikation:

image

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s