En veteranvänlig stad

image

Landskrona Stad är nu en veteranvänlig stad.

Ikväll tog en enig Landskrona kulturnämnd, där jag är partilös ordförande, ett beslut om att göra våra två avgiftsbelagda verksamheter Tycho Brahe-minnena på Hven (sommarsäsong till 30 september) och Landskrona Fotofestival (20-30 augusti 2015) kostnadsfria för så kallade utlandsveteraner, såväl civila som militära.

Beslutet gäller från 1 juni och inträde sker mot uppvisande av giltigt veteran-ID elr annan handling som styrker ens veteranstatus.

Bakgrunden är följande:

Veteranutredningens slutbetänkande ”Svensk veteranpolitik” syftade till att formulera en samlad statlig veteranpolitik för Sverige. Rapportens underrubrik är ”Ett ansvar för hela landet”.

En av veteranutredningens tydliga påpekanden är de brister som konstaterats i den svenska hanteringen av veteranfrågan, och att detta ”Sammantaget påverkar angivna brister samhällets förutsättningar och förmåga att dels kunna ge veteranerna och deras anhöriga tillräcklig erkänsla för de uppoffringar som de gör för svenska folket (staten) […].”

Initiativet från Landskrona kulturnämnd syftar till att följa upp, bredda och fördjupa denna utrednings andemening på den kommunala nivån.
Kultur är i sin kärna en yttrandefrihetshandling. Men den är även ett konstant lackmustest för demokratin: i samma stund som konst och kultur inskränks eller censureras, är samma stund som demokratin är hotad. 

Den yttersta garanten för att ingen främmande makt inskränker denna yttrandefrihet, demokratins livsnerv, är vår Försvarsmakt samt de som jobbat i dess anda. Våra grundläggande demokratiska ideal beskyddas både hemma och utomlands, dels via FN-insatser men även i andra konstellationer.

Beroende på hur man räknar har 60 000 – 100 000 svenskar tjänstgjorts utomlands, i olika humanitära och fredsframtvingande insatser. Samtliga har gjort det med viss eller uppenbar risk för sina egna liv. Uppoffringarna som dessa individer har gjort är ovärderliga. 

Insatserna har gjorts i både civil och militär kapacitet och de som tjänstgjort utomlands kallas för utlandsveteraner. 

Det är viktigt att dessa individer, samt deras anhöriga, känner stöd och uppskattning hemifrån, både inför, under och efter sina insatser. En sådan uppskattning kan vara på det sätt som samhällets offentliga institutioner uttrycker respekt och tillmäter värde på dessa insatser i efterhand.

I Landskrona skall utlandsveteraner känna sig välkomna och uppskattade. De värden de varit med om att beskydda skall de därmed också kunna ta del av på hemmaplan.

Med detta initiativ hoppas vi kunna förmedla vår uppskattning för våra utlandsveteraners insatser, och det är min fromma förhoppning att andra kulturnämnder i riket skall ta liknande initiativ.

Csaba Bene Perlenberg (-), partilös ordförande Kulturnämnden Landskrona Stad

Annonser

En reaktion på ”En veteranvänlig stad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s