Nämndsmöte #2

I onsdags kväll samlades så Landskrona Kulturnämnd en andra gång. Vi lyckades tyvärr inte ta upp den handske som kastats av vår systernämnd Fritidsnämnden och dess ordförande Birgitta Persson (M) – Fritidsnämnden lyckades med konststycket att avklara sitt senaste möte på 27min. Vi misslyckades att klara det, med råge. Därför har jag meddelat Birgitta att nästa gång tävlar vi om vem av oss som lyckas ha det längsta mötet – utefter behov, givetvis.

Eftersom det är viktigt för politikerna i en nämnd att känna till den verksamhet det fattas beslut om, så kommer nämnden ha en ambulerande tillvaro under året. Detta sammanträde hölls alltså på Landskrona Museum, och inleddes med en föredömligt effektiv guidning av Museechef Elisabeth Arvidsson. Jag tror nog att jag med viss säkerhet kan säga att jag talar för hela nämnden att specifikt Trädgårdslandet imponerade stort på oss alla. Den fantasirikedomen och detaljskärpa samt funktionalitet som lagts ner för att ge de besökande barnen sin helt egna värld är något alldeles, alldeles speciellt. Det återspeglas också i besöksstatistiken – det har snabbt blivit ett väldigt populärt besöksmål, samtidigt som det har gett en rejäl vitamininjektion till Café Nell Walden. 

Mötet bjöd också på två angenäma beslut, bredvid diverse formalia. För det första kunde vi efter mötet lämna ett glädjande besked till föreningen Ökända, som i början av augusti kommer att anordna den femte upplagan av Ökända Musikfestival på Ven. Föreningen hade förvisso sökt dubbelt så mycket som vi hade möjlighet att bidra med – samtidigt så är nämndens beslut en viktig markering. Föregående års upplagor har Landskrona förvisso bidragit med till på olika sätt, men det har, i ärlighetens namn, varit något av ett lapptäcke med olika slags lösningar år från år. Efter fem år av verksamhet fanns det därför all anledning att för första gången ge Ökända ett stöd från den ordinarie projektpotten för fria kulturprojekt. 

Nämnden tog även beslut om att nominera Anders Weberg till Region Skånes Kulturpris anno 2015, med föjande motivering:

Anders Weberg har rest världen runt med sin konst i form av distinkt stilsäkra, poetiska videokonstverk. Två gånger har han varit konstnärlig ledare för den internationella videokonstfestivalen AIVA, som han även grundat. Anders gjorde videokonstinstallationen ”Ålahue” som projicerades på undersidan av Vattentornet under Vår Kulturnatt i Landskrona 2013, ett vittnesmål om hans barndomsstad. Hans senaste projekt är ”720h”, som år 2020 kommer bli världens längsta film och endast visas en enda gång. Det blir även Anders Webergs sista film. 

Med denna nominering till Region Skånes kulturpris anno 2015 önskar vi lyfta fram ett hemodlat konstnärsskap som hedrar den stad han kommer ifrån.”


— 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s