En eftermiddag på Pumphuset

image

Jag älskar Pumphuset här i Landskrona. Tillräckligt ensligt beläget för att man ska kunna slappna av, men tillräckligt nära innerstaden för att det inte ska vara ett halvt företag att ta sig ut hit.

Förutom Pumphusets mer gastronomiska delar, rikligt förankrat i den skånska matmyllan och närheten till purfärsk fisk, så är det även ett angeläget kulturhus. Det var i själva verket det lokala kulturarvet som möjliggjorde äktenskapet mellan det som blev Pumphusets Konsthall och Borstahusens Hembygsmuseum och Pumphuset Restaurang en gång i tiden. Idag bedriver Borstahusens Konstförening en kompetent och angelägen utställningsverksamhet. Till detta kommer även restaurangdelen som även tagit sitt mecenatansvar och har återkommande fotoutställningar i sin bar. Det är ett fint initiativ helt i linje med Fotostad Landskrona. Just nu ställer man ut en stilistiskt formsäker bildserie av André Ivarsson. Det är ett närmast ödesmättat scenario som utforskas i övergivna hus, där tiden inte alls står still, utan är en brutal påminnelse om det som varit och som, dammkorn för dammkorn, sakta blir smutsigare, rostigare och mer ruttet. Ivarssons ljussättning är mästerlig i all sin skimrande stillhet.

image

I konsthallen visas just nu utställningen ”Ordet i ögat” av Susanna Slöör och Leif Mattsson. En måleriutställning med tydliga grafiska inslag, där vårt informationssamhälles envig mellan ordets och bildens influenser utforskas i en närmast psykedelisk utformning. Det är verk som kräver sin blick, och där orden flödar därefter.

image

Men den stora personliga behållningen var den nyöppnade, lokalhistoriska fotoutställningen ”Deras värld var Borstahusen” i hembygsdelen av Pumphuset. Jag missade utställningen då den var på Landskrona Museum under förra året, men nu sätts den upp i en större version och under hela året i hembygdsmuseet. I ett tidsdokument om ett mikrokosmos, fiskeläget Borstahusen på 1970-talet, visar Bo Ingvar Svensson (som även skrivit en bok med samma namn som utställningen) om en svunnen tid. I en fin närvaro som endast möjliggjorts av att Svensson som ung fotograf släpptes in i deras gemenskap, är det en svart/vit skildring av en högst färgsprakande miljö belägen vid den tunna, spröda kanten mellan himmel och hav som deras fiskeliv bestod av. Och det är svårt att inte charmas av att det i en skildring av gamla gubbar som vigt sitt liv åt sitt yrke och sin identitet, så finns det betydligt fler cigaretter än fiskar på bilderna.

Pumphusets utställningsverksamhet är ett ovärderligt komplement till stadens mer institutionella utställningsverksamhet.

André Ivarssons utställning pågår från 20 februari och till en tid innan nästa fotoutställning i baren, som inleds 16 april.

Bo Ingvar Svenssons ”Deras värld var Borstahusen” finns att skåda året ut.

Susanna Slöörs och Leif Mattsons ”Ordet i ögat” finns att skåda fram till 22 mars.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s