Vernissage för Janna

image

Idag, söndag, var det vernissage för fotoutställningen ”Janna” av Eva Lie, på Landskrona Museum. Ett femtioal personer trängdes i det ena av två utställningsrum på första våningen, för en utställning som givetvis är en del av Fotostad Landakrona.

Fotografierna följer Jannas process mot att bli den människa hon är idag. Som man föddes hon som Janne och levde ut sin identitet som Anna inom HBT-världen under en lång tid innan hon bestämde sig för att genomgå ett könsbyte. Detta är en process som Eva Lie följt under hela sex år, i en hängivenhet som till och med sträckte sig till att hon under perioder bodde i Jannas lägenhet. På så vis blir utställningen inte bara en visuell dagbok, utan även en gestaltning av hur den mörklagda lägenheten sakta förvandlas från ett fängelse till en ljusare fristad. Framförallt är det Janna som ska applåderas för sitt mod att låta Eva Lie komma så nära, samtidigt som en eloge ska ges till Eva Lie för att ha gjort sig förtjänt av det förtroendet.

image

Det är inte bara en vacker och tankeväckande utställning – det är också en viktig sådan. I sin förlängning är det en utställning om att våga vara den man är, och därmed en fråga om yttrandefrihet och demokrati. I stora delar av världen hade denna utställning tyvärr varit omöjlig att ställa ut.

Därför är jag som kulturnämndsordförande oerhört stolt över att ”Janna” visas i Landskrona, och uppmanar alla som har möjlighet att besöka Landskrona Museum att ta del av den.

Tillägg:Här kan man läsa en recension på HD Kultur, medan ett reportage och intervju i HD/Landskrona Posten kan läsas här. Även Lokaltidningen Landskrona har ett intervjureportage om utställningen som man med fördel kan läsa här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s