Lost in Malmö

Lördagen bjöd på hela två premiärer. Först ut ett obligatoriskt besök på Hamrelius Bokhandel i Malmö som likt Fenix rest sig ur konkursens aska och hade officiell nystart idag. Butiken var fullsmockad av bokhungriga besökare i Caroli City, som numera är ett riktigt trevlig besöksmål.

Bakom Hamrelius återuppståndelse står det Helsingborgsbaserade förlaget Hoi, som i sin hybridverksamhet i gränslandet mellan lektörsförlag och self publishing har skapat en helt ny form av svensk förlagsverksamhet. Inte minst inom e-böcker har de gjort stora insatser för att utveckla försäljningsmöjligheterna för såväl okända som kända författare.

Att Hoi nu inte bara vågar, utan har de ekonomiska musklerna, att ta sig an den fysiska bokhandelns utmaningar i en digital tidsålder är måhända ett tidstecken. Det ska kanske till ett bolag som känner sig bekväma med e-handeln för att även inse dess begränsningar men samtidigt veta vad de ska tillföra den fysiska, analoga bokhandeln. I detta finns förhoppningsvis bokhandeln som en mötes- och tummelplats, en plats för samtal och reflektion, där kommersen blir den unika upplevelsens belöning.

Det ska bli spännande att följa Hamrelius under Hois styre, och det är inte utan att jag nog vågar påstå att vi snart kommer se en flagshipstore för Bonnier Media i Stockholm inom en inte allt för avlägsen framtid. De stora drakarna har alltid vett att kopiera de mindre, mer våghalsiga aktörernas framgångar. Påpekas bör att Hamrelius inte endast kommer sälja Hois litteratur utan erbjuder fullt sortiment – en öppenhet som endast ett litet förlag mäktar med.

Till detta kom vernissage för utställningen av Nuno Perestrelos stämningsfyllda ”Lost Empires” på lilla Almlof Gallery i Malmö, som för att parafrasera off-Brodway-teatrarna närmast kan beskrivas vara en off-Värnhem-venue. I en serie av vad som kan sägas vara industriromantik, eller ruinromantik, ger Perestrelo oss en inblick i sönderflagnande, övergivna, nedrostade industrilandskap i Portugal. Det är inte utan att man kan dra paralleller till vissa ödesmättade söndagspromenader i varvsområdet i Landskrona, även om där numera sjuder av aktivitet igen. Perestrelos fotografier andas lika delar mänsklig krackelering som färgsjudande känslor; det är en palett som man sällan ser i denna typ av socialrealistiska skildringar. Som vittnesmål om all tings förgänglighet, och tidens obarmhärtighet, är ”Lost Empires” en ypperlig påminnelse om tidsepokers arv.

Det är ett konstnärsskap och en fotografisk gestaltning som jag hoppas en dag kommer nå Landskronaborna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s