Je suis Copenhague

Trettioåtta (38) dagar efter massakern på det franska satirmagasinet Charlie Hebdos redaktion i Paris, Frankrike, så var det dags igen. Den svenska konstnären Lars Vilks deltog i ett seminarium om yttrandefrihet på kulturhuset Kruttønden på Österbro i Köpenhamn, Danmark, när två attentatsmän öppnade eld. En 40-årig cilvilperson bekräftas nu vara död, enligt bt.dk. Tre poliser uppges vara skottskadade. Uppgifterna om antalet avlossade skott varierar, dock nämns siffran 15-30. Det är oklart om det endast är gärningsmännens eller om det även är moteld från antingen de danska eller de svenska poliserna som ingår i Vilks ständiga livvaksskydd. Ingen svensk polis ska dock vara skadad.

Under lördagen skulle det alltså hållas ett seminarium med titeln ”Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihet” som skulle inledas kl. 15:00. Trettiotre (33) minuter senare inkom det första larmet till den danska polisen.

Lars Vilks, som i programmet bl.a. beskrivs som ”Muhammedtegner” var en av tre internationella gäster som även inkluderade den ukrainske Femen-aktivisten Inna Shevchenko, idag i exil i Frankrike, och den polska bildkonstnären Agnieszka Kolek, även konstnärlig ledare för Passion for Freedom Arts Festival i London, där hon även är bosatt.

Seminariet beskrevs som följer: ”Hvor går grænsen? Er der nogen grænse? Skal man sætte sit liv som kunstner og aktivist på spil? Skæmmer kunst med et politisk budskab for kunstens udtryk? Har vi ret til at være blasfemiske?

Arrangören var Lars Vilks själv, dvs Lars Vilks Kommittéen. På Vilks hemsida är det uttryckligt att det skulle vara förhöjd säkerhet:

”N.B. DER ER ALTID SKÆRPET SIKKERHED, NÅR LARS VILKS OPTRÆDER VED ET OFFENTLIGT ARRANGEMENT.

MEDBRING ID. INGEN STORE TASKER TILLADT. SIKKERHEDSTJEK FØR INDGANG TIL SALEN.”

Det som nu skett är en vidrig men inte oväntad uppföljning av händelserna i Paris. Det är heller inte det sista attentatet av denna art.

Inte sällan omnämns Lars Vilks som en kontroversiell konstnär, inte minst i Sverige. Han har fått betala ett dyrt pris för sina rondellhundar, och den hotbild som följt har uppenbarligen påverkat hans egen uppfattning om islamistisk extremism. Han har upprepade gånger gett prov på en utsuddning av den väldigt tydliga gränsen mellan islam och muslimer å ena sidan, och islamistisk fundamentalism å den andra sidan. Detta förändrar dock inte att det i grunden är Lars Vilks yttrandefrihet och hans val av konst som nu är under hot. Igen.

Kopplingen mellan Lars Vilks och Landskrona är tyvärr stark. De två bröder som begick försök till mordbrand av Vilks hus i Nyhamnsläge kom från Landskrona. De dömdes även för brottet. Det visar på att det lokala arbetet för yttrandefrihet och mot extremism är oerhört viktigt. Det kan gro var som helst. I det arbetet är just konstverk som bedöms vara provokativa av yttersta vikt att inkludera i processen.

Som lokal kulturpolitiker är avvägningen med kontroversiell konst en stor utmaning. Viktiga principer riskerar kosta dyra pengar med extra bevakning, skydd och den risk det utsätter medarbetare och verksamheten för. Det finns inga lätta svar i en tid när det ska krävas Fort Knox-liknande arrangemang för att säkerställa att även det provokativa ska ha sitt naturliga utrymme. Hur många poliser och pistoler ska det krävas per penseldrag?

Detta är frågor som vi inom kulturpolitiken kommer få brottas med på ett realpolitiskt plan under lång tid framöver. Men det är en debatt som måste föras.

Tillägg, 11:35, 15 febr 2015: Vi vet nu att det var en ensam gärningsman som avlossade ett 40-tal skott. Vi vet även att en 37-årig vakt dödades utanför synagogan i Köpenhamn senare på natten i ett andra attentat, och att gärningsmannen sköts till döds av polisen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s